17.oktober, på Rovos Rail

Nydelig liten ostebit.

Tilbake på toget etter møtet med alle villdyrene, og lunsjen er klar klokken 13. Tre retter! God mat, men ikke den helt store matlysten. Vi fortsetter ferden sørover, og solsvidd landskap, enkle bosetninger, kuflokker og flatmark farer forbi utenfor vinduene. 

Etter en deilig middag samles vi ute på observasjonsdekket helt bakerst i toget til litt prat og godt drikke. Her på toget er alt fritt, vi kan bare be om det vi ønsker. Det er deilig ute i friluften her. Mørket senker seg og plutselig stopper toget og sperrer en vei. Biler blir stående på begge sider av toget, men de fleste snur etter en stund og finner en annen vei. Det er visst en feil på systemet som holder vognene sammen. Kjekt at det funker, lite moro å bli stående i ei vogn midt ute i Zimbabwe et sted. Etter en drøy time er vi i gang igjen, og det er straks på tide å få seg litt søvn. Vi var jo tidlig oppe i dag.

Dette er siste kvelden på toget. I morgen blir vi kastet ut i virkeligheten, så nå er det best å nyte mat, vin og hyggelig selskap alt vi kan.

 • Afrikansk bondeland

 • Utkanten av en by

 • Bråstopp midt over en vei

Egg benesicte i dag

Tirsdag 18.oktober

Vi er tidlig oppe, og klokken er ikke halv åtte engang når vi stiller som førstemann til frokost. Jeg vil prøve egg benesicte som Nina skryter så av, og det var godt, men mye mat så tidlig på morgenen. Litt før klokken ti er vi klare til å passere grensa til Sør-Afrika. Vi stopper ved Musina ved Limpopo elven. Nå blir vi klarert for å komme inn i Sør-Afrika. Vi får tilbake passene våre som vi ga fra oss på toget da vi dro fra Victoria Falls, og snart ruller vi ut fra stasjonen og kan vinke fravel til Zimbabwe.

Toget jobber seg videre sørover, og nå forandrer landskapet seg. Fra ganske flatt land er vi plutselig inne i et fjellandskap med frodig, grønn vegetasjon langs en elv. Vi kjører gjennom Soutpansberg. Navnet betyr Saltpannefjell på afrikaans og er oppkalt etter saltpannen som ligger i den vestlige enden av fjellkjeden. 

Ved Polokwane blir det et stopp, og vi oppfordres til å gå ut og strekke på beina. Vi benytter anledningen til å springe som gale langs perrongen opp trappene til broa over jernbanen, ned på andre sida og langs perrongen til broa i enden av plassen, opp, over og ned. Denne runden tar vi noen ganger. Herlig å få opp blodomløpet litt!

 • Klsre for frokost

 • Vi kjører over Saltpannefjell

 • Ute på observasjons-vogna er det deilig

 • Endelig kunne vi bevege oss litt

 • Kledd for middag

Nydelig omelett i dag

Onsdag 10.oktober

Da er det på tide å forlate denne verdenen av luksus! Først en deilig frokost, så pakke og ta farvel med alle nye bekjentskaper. Når vi stiger av toget blir vi hilst vekommen av selveste Rohan Vos, eieren og grunnleggeren av Rovos Rail. Denne stasjonen i Pretoria er Rovos Rails egen stasjon. Det har vært en gammel damplokstasjon, men nå er den ombygd til en idyllisk og funksjonell base for dette selakapet.

Her i Pretoria har vi booket rom på Sheraton Hotel, og snart er vi installert i tredje etasje med flott utsikt opp mot den imponerende parlamentsbygningen oppe på høyden. I den enorme trappa foran bygningen troner en kolossal statue av Nelson Mandela. 

 • Velkommen til Sheraton!

 • Nelson Mandela er STOR

 • Pretoria sett fra parlamentshøyden